[...] w produktach zawierających kakao lub czekoladę oraz w lekach. Ze względu na szerokie spożycie przez większość grup ludności, naukowcy próbowali udzielić odpowiedzi na ile jej dostarczanie jest bezpieczne dla zdrowia. Na podstawie przeanalizowanych danych stwierdza się, że dla zdrowej populacji dorosłych umiarkowane, dzienne spożycie [...]
[...] dlatego traktowałbym je uzupełniająco. Z kolei zaburzenia metabolizmu glukozy (np. szybkość jej usuwania z krążenia w odpowiedzi na insulinę) i wrażliwość na insulinę (ile insuliny trzeba, by obniżyć stężenie cukru we krwi) obrazują problemy metaboliczne występujące w ustroju. Podwyższone stężenie glukozy i insuliny są nieodłącznym [...]
[...] treningu (objętość 30 km tygodniowo nie jest przesadna). Ogólnie przed podaniem żelaza wypadałoby ustalić stężenie ferrytyny. Podawanie cynku ma sens i przynosi korzyści, o ile zachowuje się zdrowy rozsądek (podaż kilkunastu mg cynku dziennie powinna zaspokoić zapotrzebowanie na ten pierwiastek). Referencje, badania, literatura: Michael Hambidge [...]
Kofeina jest bez wątpienia najczęściej stosowaną, aktywną farmakologicznie substancją na świecie. Znajdziemy ją w wielu napojach (kawach, herbatach, napojach bezalkoholowych), w produktach łączących ją z kakao oraz czekoladą, również w przeróżnych lekach. Podsumowanie Większość ludzi toleruje dawki 3-5 mg kofeiny na kg masy ciała, a biorąc pod [...]
[...] chemotaktycznego monocytów) - produkowane jest miejscowo w obrębie uszkodzonego śródbłonka, co wskazuje na nieszczelność jelit i ogólnoustrojowe zapalenie Komentarz - ile białka to za dużo? Załóżmy, iż modelowy 30-latek ma 1,8 m wzrostu, waży 84 kg, jest aktywny fizycznie i chciałby zwiększyć masę ciała. Zastosował dietę dostarczającą 4200 [...]
Wielu ludzi ogląda niskiej jakości programy telewizyjne dotyczące produkcji mięsa. Część z tych filmów jest manipulacją lobby wegetariańskiego (np. produkcja „What the health”), inne zawierają przekłamania i nie podparte badaniami obserwacje. Jak więc jest w istocie? Słyszałem teorię, że od kurczaków rosną piersi. Cóż, skąd biorą się [...]
Sterydy anaboliczno-androgenne mogą mieć negatywny wpływ na wątrobę (patologiczne zmiany, gruczolaki, włóknienie, cholestaza czy nawet rak wątrobowokomórkowy). Od przynajmniej 30 lat wiemy, iż nadużywanie SAA jest główną przyczyną patologicznych zmian w nerkach. Ale to na pewno nie przez sterydy? Zobacz na wykres. Znaczne pogorszenie [...]
Dieta redukcyjna w przypadku wielu osób różnie może się kojarzyć. Głównym założeniem tej diety jest redukcja tkanki tłuszczowej dzięki deficytowi kalorycznemu oraz odpowiedniej proporcji między poszczególnymi makroskładnikami żywieniowymi, czyli białkami, tłuszczami oraz węglowodanami. Dieta redukcyjna może być inaczej interpretowana przez osoby [...]
Klasyczna zielona herbata może mieć wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. Maki i wsp. podali, że u osób dorosłych z nadwagą odnotowano większe straty w ilości tkanki tłuszczowej całkowitej i podskórnej po zastosowaniu ekstraktu zielonej herbaty. Oczywiście, badani dodatkowo trenowali (180 min/tydzień). Ekstrakt zawierał 625 mg katechin (rodzaj [...]
[...] w produktach zawierających kakao lub czekoladę oraz w lekach. Ze względu na szerokie spożycie przez większość grup ludności, naukowcy próbowali udzielić odpowiedzi, na ile jej dostarczanie jest bezpieczne dla zdrowia. Wnioski Kofeina dobrze komponuje się z l-karnityną. Takie połączenie wydaje się wspomagać redukcję tkanki tłuszczowej i [...]
Aby w pełni odpowiedzieć na pytanie zawarte w tytule, musimy sobie wpierw uświadomić, w jakim celu planujemy stosować spalacz tłuszczu? Do głowy przychodzą mi minimum trzy główne zastosowania. Po czwarte - z obniżonym libido i możliwościami realizacji seksualnej... Długotrwałe ograniczenie kalorii odbierane jest przez organizm jako okres głodu, [...]
[...] Utrzymuje przez cały rok wagę około 160 kg przy wzroście 190 cm, a to robi wrażenie. W jednym z wywiadów udzielonych dla portalu Generation Iron, Craig odpowiedział ile białka spożywa i z jakich produktów korzysta na co dzień, by dostarczyć odpowiednią jego ilość. Gigant zdradził, że spożywa co najmniej 1,5 g białka na kg masy ciała, [...]
Jeśli chcesz osiągnąć przyrost masy mięśniowej lub siły, to od tego, co robisz na sali treningowej, paradoksalnie może być ważniejsze to, co się dzieje później. Co jesz i kiedy? Ile i jak śpisz? Czy pijesz alkohol? Czy sięgasz po środki zmieniające długość i jakość snu? Po czwarte odpowiednio długi i jakościowy sen Alkohol i stymulanty wpływają [...]
Insulina wywiera zróżnicowany wpływ na cały organizm, w szczególności na tkanki zwyczajowo łączone z tym hormonem tj. mięśnie szkieletowe, tkankę tłuszczową oraz wątrobę. Jej podstawowym mechanizmem jest obniżanie stężenia glukozy we krwi i transport składników odżywczych do tkanek lub ich „magazynowanie” w tkance tłuszczowej (trójglicerydy). [...]
[...] przez co nadają się znakomicie do przygotowywania szybkich i smacznych posiłków. Stosowanie odżywek białkowych to nie tyle wymóg warunkowany niedoborowym jadłospisem, ile po prostu wygoda. Dzięki włączeniu ich do codziennego menu możemy po prostu ułatwić i uprzyjemnić sobie życie. Warto wybierać produkty wysokiej jakości, najlepiej oparte [...]
Wszystkie osoby mające za sobą dłuższy staż treningowy, w pewnym momencie dochodzą do punktu, w którym stwierdzają: “Gdybym wcześniej to wiedział, moje efekty treningowe byłyby znacznie lepsze”. W dobie Internetu łatwiej jest nam uzyskać informacje dla początkujących dotyczące treningu, wysłuchać nagrań na YouTube dotyczących diety czy [...]
[...] też miały taką cechę. Niski poziom węglowodanów w organizmie może prowadzić do rozwoju przedwczesnego zmęczenia i upośledzenia zdolności treningowych. Jeśli chodzi o to, ile wojownik powinien zjadać węglowodanów dziennie, ponownie mamy do czynienia z dość dużą rozbieżnością wskazówek, gdyż przedział zaczyna się od 4-5 a kończy na 8-10 g na kg [...]
[...] of aspartame metabolites on astrocytes and neurons”https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23553132 Lewis D. Stegink , Marvin C. Brummel , K. McMartin , G. Martin Amat , L. J. Filer Jr. , G. L. Baker & T. R. Tephly "Blood methanol concentrations in normal adult subjects administered abuse doses of [...]
Trening aerobowy może być niekorzystny w okresie budowania masy. Dzieje się tak poprzez różne mechanizmy. Przede wszystkim dłuższa aktywność aerobowa optymalizuje mięśnie i układ nerwowy do pracy o niskiej intensywności, długotrwałej. Stanowi to przeciwieństwo tego, co robisz na co dzień. Uczysz organizm korzystania z tłuszczów jako „paliwa”, a [...]
[...] do 29 kcal dodatkowych „spalonych” kcal na godzinę (trening siłowy). Tylko chciałbym przypomnieć, iż tego rodzaju efekty są krótkotrwałe. To znaczy, że nie wiemy, ile czasu trwa EPOC, bo każdy rodzaj treningu jest inny. Można przyjąć, iż jest to zjawisko chwilowe, czyli bez większego znaczenia biorąc pod uwagę kolejne 6-12 h po [...]